Dagen då morfar föll

Dagen då morfar trampade rakt genom altanen var en dag olik alla andra. Det hela började med att hela tjocka släkten firade midsommar år 1997 ute på altanen vid vårt hus i Skellefteå. Den obligatoriska jordgubbstårtan bars fram av självaste morfar, som stolt spatserade med stora breda kliv tvärs över altanen med ett leende på läpparna. Rätt som det var hörde vi alla ett högt knakande, och innan vi visste ordet av gav brädorna vika och min relativt rotunda morfar föll rätt ner genom altanen. Vad vi däremot visste var att vi behövde anlita en byggfirma för att återställa altanen till dess forna glans.

Som tur var hade vi sedan tidigare varit i kontakt med Kågströms Bygg, vilket är en snickare i Skellefteå, då de var de som byggde vår fina lilla altan från första början. Vi ringde upp dem så fort de öppnade efter midsommardagarna, och förklarade den beklagliga tragedin som uppstått. De hade full förståelse för att någonting sådant skulle kunna hända, och skickade ut en snickare till oss samma vecka. Reparationerna gick relativt fort, och det finns idag inga spår av det som hände den ödesmättade midsommardagen 1997.

För att inte sluta på en alltför hemsk not: Morfar klarade sig med ett par skrubbsår. Tårtan gick dessvärre åt, och jag gissar på att djurlivet under altanen vår njöt i stora drag av det som tidigare var en vacker jordgubbstårta dekorerad av mormor. Tur att någon fick njuta av godsakerna. Byggnissarna som kom ut till oss från Kågströms Bygg skötte sig exemplariskt, och de var tillräckligt skämtsamma för att fråga om stackars morfar fortfarande låg kvar där nere under altanen.